Is een bedrijfswagen gereserveerd voor professionals?

Volgens recent onderzoek van de Belastingdienst zou maar liefst 1 op de 3 bedrijfswagens in Nederland worden gebruikt voor privédoeleinden. Dit terwijl deze auto's eigenlijk gereserveerd zijn voor zakelijke ritten. Het gebruik van een bedrijfswagen komt met fiscale voordelen, maar ook met verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld aan de Belastingdienst aangeven hoeveel privékilometers je maakt. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot een boete.

Waarom een bedrijfsvoertuig huren?

Een bedrijfsvoertuig is een voertuig dat wordt aangeboden door een bedrijf voor gebruik door zijn werknemers. Het kan een auto, bus, vrachtwagen of ander soort voertuig zijn. Bedrijfsvoertuigen worden vaak gehuurd door bedrijven in Oslo en andere grote steden.

De voordelen van een bedrijfswagen

Een bedrijfswagen is een uitstekende optie voor vele professionals. Niet alleen zijn ze ruim en comfortabel, maar ze bieden ook een aantal andere voordelen. Bedrijfswagens zijn geschikt voor het vervoer van zakelijke materialen en kunnen daardoor uw werkzaamheden aanzienlijk vergemakkelijken. Daarnaast zijn ze ook vaak fiscaal aftrekbaar, waardoor u geld kunt besparen op uw belastingaangifte. Kortom, een bedrijfswagen is zeker een goede optie voor vele professionals.

De nadelen van een auto van de zaak

Als je een baan hebt waarbij je veel onderweg bent, dan is het logisch dat je bedrijfswagen van de zaak krijgt. Maar voor de meeste mensen is een eigen auto toch handiger. Er zijn verschillende nadelen aan een auto van de zaak. In dit artikel bespreken we de voornaamste nadelen.

Een auto van de zaak is niet van jou

De eerste en belangrijkste nadeel is dat een auto van de zaak eigenlijk niet van jou is. Je bedrijf is de eigenaar van de auto en jij bent maar een gebruiker. Dat betekent dat je bedrijf bepaalt wat voor auto je krijgt, welke opties er op de auto zitten en of je de auto mag inruilen.

Ook betekent het dat je bedrijf bepaalt wanneer je de auto moet inleveren. Als je bedrijf besluit dat ze de auto niet meer nodig hebben, of als je ontslagen wordt, dan moet je de auto inleveren. Je krijgt dan geen vergoeding voor de resterende waarde van de auto en je moet weer op zoek naar een andere auto.

Een auto van de zaak is duurder in gebruik

Een ander nadeel van een auto van de zaak is dat deze duurder in gebruik is. Je bedrijf moet namelijk bij elke tankbeurt, onderhoudsbeurt of reparatie de rekening betalen. Daarnaast zijn er bij een bedrijfswagen vaak meer verzekeringen verplicht, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een WA-verzekering. Dit maakt een bedrijfswagen duurder in gebruik dan een eigen auto.

Een auto van de zaak is niet fiscaal aftrekbaar

Een ander nadeel van een auto van de zaak is dat deze niet fiscaal aftrekbaar is. Dat betekent dat je bedrijf geen aftrek kan doen voor de kosten van de auto, zoals de aanschafprijs, de afschrijving, de verzekeringen, de brandstof en het onderhoud. Dit maakt een bedrijfswagen vaak duurder dan een eigen auto.

Een auto van de zaak is minder flexibel

Een auto van de zaak is ook minder flexibel dan een eigen auto. Je bedrijf bepaalt namelijk wanneer je de auto mag gebruiken en voor welke reizen je de auto mag gebruiken. Je bedrijf kan bijvoorbeeld bepalen dat je de auto alleen mag gebruiken voor zakelijke reizen of voor reizen die je voor je werk moet maken. Daarnaast moet je de auto ook weer inleveren als je bedrijf ermee stopt.

Een auto van de zaak is niet altijd beter

zijn dus duidelijk. Een auto van de zaak is niet van jou, is duurder in gebruik, is minder flexibel en is niet fiscaal aftrekbaar. Een eigen auto is dus in veel gevallen beter dan een auto van de zaak.

Wie moet een auto van de zaak hebben?

Als je voor je werk regelmatig onderweg bent, of je moet veel spullen vervoeren, dan is een bedrijfswagen onmisbaar. Maar wie komt in aanmerking voor een auto van de zaak? En zijn er nadelen verbonden aan het rijden in een bedrijfswagen?

Bedrijfswagens worden doorgaans geleverd met een aantal aantrekkelijke extra’s, zoals een airco en een navigatiesysteem. Daarnaast zijn er fiscale voordelen: je kunt de bijtelling voor een bedrijfswagen (deels) aftrekken van de belasting. Dit maakt een bedrijfswagen aantrekkelijk voor werknemers die veel onderweg zijn.

Toch is een bedrijfswagen niet voor iedereen weggelegd. Als je maar af en toe onderweg bent, of je werk vereist geen spullen te vervoeren, dan is het niet nodig om een bedrijfswagen te rijden. Daarnaast zijn er ook nadelen verbonden aan het rijden in een bedrijfswagen. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat je wagen altijd schoon is, en dat je er netjes uitziet. Verder moet je de kosten voor brandstof en onderhoud zelf betalen.

Kortom, een bedrijfswagen is niet voor iedereen weggelegd. Als je voor je werk regelmatig onderweg bent, of je moet veel spullen vervoeren, dan is een bedrijfswagen een uitkomst. Maar er zijn ook nadelen aan het rijden in een bedrijfswagen, dus weeg de voor- en nadelen goed af voordat je er eentje aanschaft.